Науковці встановили, що вживання канабісу пов’язане з підвищеним ризиком низки ускладнень у вагітних жінок.

Зокрема, психоактивна речовина канабісу — тетрагідроканабінол (ТГК) — може збільшувати ймовірність народження мертвої дитини, підвищення артеріального тиску у матері, низької ваги новонародженого та інших ускладнень.

Ці результати були опубліковані в Журналі Американської медичної асоціації (JAMA), повідомляє Medical News Today.

Вчені з Університету Юти обстежили понад 9 тисяч вагітних жінок з восьми медичних центрів у США. Вони з’ясували, що жінки, які вживали канабіс, мали на 50% вищий ризик для здоров’я порівняно з тими, хто його не вживав.

У дослідженні акцентується на впливі ТГК, який викликає відчуття “кайфу” та може призвести до залежності. Основна речовина медичного канабісу, канабідіол (КБД), не є психоактивною і використовується для лікування різних захворювань, таких як епілепсія та посттравматичний стресовий розлад.

Згідно з дослідженням, 26% вагітних, які зазнали впливу канабісу, мали ускладнення під час вагітності, тоді як серед тих, хто не вживав канабіс, цей показник становив 17%.

Ризик ускладнень під час вагітності зростав пропорційно кількості вжитого канабісу.

“Вживання канабісу не є безпечним. Воно підвищує ризик ускладнень під час вагітності. Якщо це можливо, уникайте вживання канабісу під час вагітності”,

зазначив доктор Роберт Сільвер, професор акушерства та гінекології Університету штату Юта і один з авторів дослідження.

У новому дослідженні було виявлено ризики, пов’язані з народженням мертвої дитини, високим кров’яним тиском у матері, низькою вагою новонародженого та передчасними пологами.

Найсильніший зв’язок спостерігався між вживанням канабісу та низькою вагою дитини при народженні, що може бути результатом зниженої функції плаценти, яка відповідає за забезпечення плоду поживними речовинами та киснем.

Автори дослідження не змогли точно визначити, чому канабіс пов’язаний з негативними наслідками для вагітних. Однак попередні дослідження на приматах показали, що тривале вживання канабісу може перешкоджати кровопостачанню до плаценти, що може вплинути на розвиток плоду.

Науковці зазначають, що попередні дослідження дали суперечливі результати щодо впливу канабісу на вагітність через відмінності в характеристиках учасників досліджень.

Водночас дослідники з Університету Юти вказують на масштабність свого дослідження, яке включало велику кількість учасників і точні вимірювання впливу канабісу. Вони змогли краще відрізнити вплив канабісу від інших факторів, таких як інші захворювання чи вживання нікотину.

Науковці використовували аналіз сечі для вимірювання рівня побічних продуктів метаболізму канабісу, що дало точніші результати, ніж самозвіти учасників про вживання канабісу, які часто недооцінюють частоту та кількість його вживання.

У США багато людей вживають канабіс для зняття нудоти або тривоги. Проте науковці закликають вагітних жінок проконсультуватися з лікарем перед вживанням канабісу і уникати його використання в рекреаційних цілях.

Провідний акушер-гінеколог медичного центру MemorialCare Orange Coast Томас Руїс також підкреслив, що спосіб вживання канабісу не має значення.

“Важливим є рівень ТГК у крові матері та кількість цієї речовини, яка через плаценту потрапляє до плоду”

зазначив Руїс.

Leave A Reply

Exit mobile version