Нещодавно Німеччина дозволила обмежене споживання канабісу, але клуби, які вирощують та розповсюджують цю рослину, стикаються з надмірною бюрократією.

Бюрократичні перепони для клубів канабісу

Ніко Шак сподівався скористатися новими законами щодо володіння канабісом, але його мрія створити клуб для спільного використання в Берліні опинилася під загрозою. Через повільний і неясний процес отримання ліцензії у столиці він вирішив відкрити офіс у сусідній землі Бранденбург.

“Думаю, багато клубів зараз дуже невпевнені, оскільки вимоги дуже високі, і вони все ще хочуть почекати, щоб мати ясну ситуацію та знати, що їхня заявка буде схвалена”

зазначив Шак, генеральний директор Bunte Blüte

Обмежений доступ до легального канабісу

Відвідування клубу, який вирощує та розповсюджує канабіс, є одним із способів, яким споживачі можуть отримати доступ до наркотика після легалізації в Німеччині у квітні, хоча і з обмеженнями. Однак процес створення таких клубів варіюється залежно від федеральної землі, що створює додаткові бюрократичні перешкоди.

https://video.euronews.com/mp4/med/EN/E3/SU/24/09/13/en/240913_E3SU_56500475_56500512_179760_110326_en.mp4

Місцева влада Берліна повідомила Euronews, що затвердження має здійснюватися міським департаментом охорони здоров’я, але спочатку потрібно провести аналіз витрат. Тим часом районні адміністрації беруть на себе цей процес, який заявники описують як обтяжливий.

Нелегальний ринок продовжує процвітати

Повільний процес особливо впливає на користувачів у Берліні, де споживання канабісу значно перевищує середній показник по країні. Дослідження 2021 року показало, що понад половина берлінців вживали канабіс хоча б раз.

Алекс Хурдаджі, аналітик дослідницької компанії Prohibition Partners, зазначає, що ці виклики можуть підштовхнути користувачів до нелегальних джерел.

“Багато людей, які планували створити клуби, відчули, що це надто бюрократично, тому вирішили не створювати асоціації з вирощування канабісу. З меншою кількістю таких асоціацій багато споживачів залишаються без вибору і можуть повернутися до нелегального ринку”.

Алекс Хурдаджі

Хурдаджі додав, що багато хто звертається до вирощування власного канабісу. Звіт Prohibition Partners зазначає, що створення клубів канабісу є “тривалим та виснажливим процесом”.

Політичний тиск і можливе скасування закону

Триваючий незаконний продаж наркотика може зіграти на руку противникам легалізації, що може призвести до скасування закону. Консервативна партія Християнсько-демократичний союз (CDU), яка лідирує в опитуваннях, повідомила Euronews, що скасування закону буде пріоритетом після виборів наступного року.

Партія заявила про масове зростання злочинів, пов’язаних з наркотиками, але міністерство охорони здоров’я повідомило, що такі статистичні дані ще недоступні за цей рік.

Легалізація канабісу була величезною помилкою”, — написав Тіно Сорге, депутат від CDU та речник з питань охорони здоров’я для CDU та її сестринської партії Християнсько-соціального союзу (CSU), у заяві для Euronews. “Наслідки для здоров’я дітей та молоді взагалі не можуть бути передбачені. Тому для парламентської групи CDU/CSU є високим пріоритетом скасувати цей закон та зупинити шкідливі наслідки після наступних виборів”.

Розчарування серед прихильників легалізації

Для Ніко Шака невизначеність навколо впровадження легалізації канабісу затьмарила колись святковий настрій.

“Я чекав легалізації та боровся за це багато років, тому, звісно, був дуже схвильований, коли це було оголошено”

сказав він. “Але зараз усі трохи розчаровані”.

Leave A Reply

Exit mobile version