Дональд Трамп висловив підтримку легалізації марихуани для особистого використання у своєму рідному штаті Флорида напередодні голосування з цього питання в листопаді.

Колишній президент США написав на своїй платформі Truth Social, що виборці з великою ймовірністю схвалять цю ініціативу “незалежно від того, подобається це людям чи ні”, і тому “це повинно бути зроблено правильно”.

Позиція Трампа суперечить думкам інших високопоставлених республіканців, включаючи губернатора Флориди Рона ДеСантіса, який стверджує, що легалізація рекреаційного використання канабісу “негативно вплине на якість життя”.

Медична марихуана вже легальна у Флориді

У 2016 році Флорида легалізувала медичну марихуану. За даними дослідницького центру Pew, канабіс для особистого та медичного використання є легальним у 24 штатах США, ще 14 штатів легалізували медичну марихуану.

Трамп зазначив: “Людина не повинна бути злочинцем у Флориді, коли це легально в багатьох інших штатах. Нам не потрібно руйнувати життя і витрачати гроші платників податків на арешт дорослих з особистими кількостями цього на них”.

Майбутні вибори та поправки до законодавства

Ця пропозиція є однією з кількох поправок, які жителі Флориди голосуватимуть у листопаді, одночасно з виборами нового президента США. Трамп балотується проти чинного президента і номінанта від Демократичної партії Джо Байдена.

Щодо легалізації марихуани для особистого використання, Трамп підкреслив необхідність встановлення правил, які “заборонять її використання у громадських місцях, щоб ми не відчували запах марихуани всюди, куди б ми не йшли, як це відбувається у багатьох містах, керованих демократами”.

Опозиція з боку Рона ДеСантіса

Рон ДеСантіс стверджує, що легалізація канабісу для рекреаційного використання “перетворить Флориду на Сан-Франциско чи Чикаго” — міста, розташовані в штатах, де при владі демократи.

Економічний вплив легалізації марихуани

Марихуана була легалізована в Іллінойсі у 2020 році, і з січня по липень цього року продажі канабісу досягли понад 1 мільярда доларів, за даними державної статистики. У Каліфорнії, де особисте використання було легалізовано у 2016 році, продажі марихуани минулого року досягли 4,4 мільярда доларів.

Однак незрозуміло, як ці цифри порівнюються з продажами на чорному ринку, який, за деякими даними, все ще процвітає. Легалізовані виробники та продавці зобов’язані отримувати дозволи та сплачувати податки, що може підвищити вартість їх продукції.

“Чорний ринок дуже поширений і, безумовно, більший за легальний ринок”

сказав Білл Джонс, керівник департаменту контролю за канабісом Каліфорнії, в інтерв’ю NPR раніше цього року.

Позиція Трампа щодо інших поправок

Трамп вже викликав деяку плутанину щодо іншої поправки, яка буде на бюлетені у Флориді в листопаді. У п’ятницю він заявив, що проголосує проти заходу, який захищатиме права на аборт, після критики з боку консервативних прихильників.

Аборт заборонений у Флориді після шести тижнів вагітності; поправка пропонує розширити цей термін до 24 тижнів. Спочатку Трамп висловив підтримку цій пропозиції.

Його кампанія пізніше заявила, що він не сказав, як голосуватиме, а лише зазначив, що вважає шеститижневий період “занадто коротким”. Наступного дня Трамп, чия резиденція Мар-а-Лаго знаходиться в Палм-Біч, Флорида, сказав, що голосуватиме “проти”.

Leave A Reply

Exit mobile version