Офіційних рекомендацій щодо вживання канабісу після операції майже немає. Дослідження впливу канабісу на операції, анестезію та післяопераційне відновлення значно відстають від його реального використання. Тому більшість хірургів рекомендують уникати вживання канабісу перед операцією, а інколи й після неї.

Ризики післяопераційного вживання канабісу досі залишаються невизначеними, однак його вживання може підвищити ризик нудоти, блювоти або вимагати більше ліків для контролю болю.

Люди, які вживають канабіс, можуть неохоче ділитися цією інформацією з лікарем, особливо якщо це незаконно в їхньому регіоні. Однак лікарі не є правоохоронцями і можуть надати персоналізовані рекомендації щодо ризиків вживання канабісу під час відновлення після операції.

Якщо людина не може припинити вживання канабісу, кваліфікований медичний працівник може запропонувати додаткові ліки або лікування для полегшення синдрому відміни та залежності.

Ця стаття аналізує, що відбувається з організмом, якщо хтось курить після операції, і чи це безпечно.

Чи можна курити канабіс після операції?

У більшості випадків кожна людина має право приймати власні медичні рішення. Тому, якщо особа перенесла операцію, вона може вживати канабіс, якщо вона не перебуває в лікарні, де діють певні правила безпеки.

Однак дослідження щодо безпеки куріння канабісу після операції обмежені. Медичні працівники знають про можливі ризики, такі як посилений біль і нудота, але точно не можуть сказати, чи є безпечна доза, або як це впливає на людей із залежністю або тих, хто вживає медичний канабіс.

Більшість досліджень щодо впливу канабісу на пацієнтів під час операції зосереджені на його вживанні до операції, а не після. Можливо, ефекти будуть подібними, але без додаткових досліджень неможливо надати науково обґрунтовані рекомендації.

Тому більшість лікарів радять уникати канабісу в дні навколо операції.

Ризики

Ризики куріння канабісу після операції залишаються неповністю вивченими, оскільки існує дуже мало досліджень з цього приводу.

Дослідження 2018 року виявило, що ефекти канабісу досягають піку через годину після куріння, і в подальший період це може підвищити ризик:

• серцевого нападу,

• легеневих ускладнень,

• інсульту.

Перед операцією канабіс може ускладнити дихальні шляхи, що вимагатиме більше анестезії.

Також це дослідження виявило суперечливі результати щодо впливу канабісу на згортання крові, що може як підвищувати ризик тромбів, так і знижувати його, що також є небезпечним через можливість виникнення емболії або кровотечі.

За даними Американської колегії хірургів, вживання канабісу може призвести до необхідності більшої кількості знеболювальних та протиблювотних препаратів після операції.

Переваги

Наразі немає доказів, що куріння канабісу після операції має конкретні переваги. Однак потенційні медичні властивості канабісу можуть вплинути на післяопераційне відновлення. Канабіс, наприклад, може:

• покращувати сон,

• зменшувати біль або тривогу,

• зменшувати ускладнення інших медичних станів, таких як нудота при онкології.

Це, втім, є припущенням, оскільки сучасні дослідження не підтверджують цих можливостей.

Для людей, які звикли до вживання канабісу, його використання після операції може знизити ризики неприємного синдрому відміни.

Коли слід припинити куріння канабісу

Деякі ризики куріння канабісу перед операцією можуть бути довгостроковими. Наприклад, дослідження показують, що ризики для легень від куріння канабісу подібні до тих, що виникають при курінні тютюну.

Американська колегія хірургів рекомендує припинити куріння канабісу принаймні за 72 години до операції. Людям з історією залежності або з високим ризиком виникнення синдрому відміни краще припинити раніше, щоб уникнути цих симптомів під час відновлення після операції.

Біль та канабіс

Згідно з оглядом 2023 року, використання канабісу пов’язане з підвищеною потребою у знеболювальних після операції. Американська асоціація анестезіологів зазначає, що вживання канабісу може посилювати біль і ускладнювати його лікування.

Однак цей зв’язок є складним. Деякі медичні працівники призначають канабіс для знеболення, і деякі люди самостійно використовують його для полегшення болю. Тому вживання канабісу може бути пов’язане з вищими рівнями болю з інших причин, не пов’язаних з самим канабісом.

Також канабіс може змінювати сприйняття болю, підвищуючи післяопераційний біль. У людей із залежністю синдром відміни може посилити сприйняття болю.

Медичні працівники зазвичай рекомендують уникати канабісу через ці невизначеності.

Висновок

Досліджень щодо вживання канабісу та його безпеки після операції бракує, особливо для людей із залежністю та тих, хто використовує канабіс у медичних цілях. Це означає, що лікар не може точно порадити, коли і в яких кількостях можна безпечно вживати канабіс після операції.

Щоб уникнути ризиків, важливо обговорити їх з кваліфікованим медичним працівником.

1 Comment

  1. Pingback: Продукти з CBD: що потрібно знати – Marijuana MEDIA

Leave A Reply

Exit mobile version