У 2023 році Португалія експортувала 11 тонн канабісу, але всередині країни було продано лише 17 кг. Пацієнти й надалі звертаються до чорного ринку, хоча рослина є легальною в країні.

Коли Паула Мотта у 2017 році відкрила для себе медичний канабіс, він був ще заборонений у Португалії. Її 10-річна донька страждала на епілептичні напади до чотирьох разів на день, тривалість яких сягала 20 хвилин. 16 таблеток, які дівчинка приймала щодня, не допомагали впоратися із синдромом Драве.

https://video.euronews.com/mp4/med/EN/HL/SU/24/04/18/en/240418_HLSU_55328497_55328580_160960_192956_en.mp4

Мотта вирішила спробувати давати доньці краплі з екстракту канабісу, і з часом напади стали менш частими. Підліток і досі приймає дві таблетки разом із двома краплями канабісу — одну вранці, одну ввечері, а напади відбуваються лише “раз на п’ятнадцять днів і тривають близько двох хвилин”.

“Медичний канабіс змінив її життя”

сказала Мотта

Медичний канабіс був схвалений у Португалії у 2018 році, а регулювання почалося у 2019-му. Португалія стала першою країною у світі, яка декриміналізувала рекреаційне вживання всіх наркотиків у 2001 році. Ліки, препарати та речовини на основі канабісу, призначені для “медичних цілей”, є легальними.

Мотта, яка є співзасновницею асоціації “Мами за Канабіс”, що допомагає батькам дітей з невиліковними захворюваннями, досі порушує закон: форма канабісу, яку вона дає своїй доньці, не є легальною в Португалії.

Хоча після легалізації медичного канабісу до країни приїхали десятки фармацевтичних та сільськогосподарських компаній, доступ до нього для португальських пацієнтів залишається вкрай обмеженим.

Продано лише 17 кілограмів Єдиний продукт, який продається в Португалії, — це канадський квіт канабісу від компанії Tilray із 18-відсотковим вмістом ТГК, головного психоактивного компонента рослини. Пацієнти можуть або курити бутон, або нагрівати його в апараті та вдихати пару.

Вартість упаковки 15 г становить 150 євро — значно більше, ніж на чорному ринку — і ці витрати не покриваються медичним страхуванням. Крім того, продукт можна призначати лише пацієнтам із семи специфічних захворювань, для яких усі інші “хімічні” методи лікування неефективні.

Продукт не постачається трьома найбільшими фармацевтичними дистриб’юторами країни, і у 2023 році було продано трохи більше тисячі упаковок Tilray, що еквівалентно 17 кг.

Того ж року з Португалії було експортовано 11 тонн медичного канабісу, виробленого близько 40 компаніями, включно із Somai Pharmaceuticals.

‘Португалія досі маленька’ За півгодини їзди на північ від Лісабона розташована сучасна європейська фабрика компанії, де під час візиту Euronews Next машини працюють на повну потужність, а співробітники зайняті справами. Заснована у 2019 році, компанія прагне стати світовим лідером у галузі.

“Португалія — номер один у ЄС за інфраструктурою для канабісу. У них найбільше плантацій, необхідних для виробництва, є регуляторне агентство, яке нас схвалює, і великі компанії на зразок Tilray проклали шлях для підвищення ефективності діяльності таких компаній, як наша”

зазначив Майкл Сассано, засновник Somai.

Від желатинових капсул до олій — усі медичні препарати канабісу компанія експортує, а жоден із 80 різних фармацевтичних продуктів, які продаються по всьому світу, в Португалії не доступний.

Компанія чекає на реєстрацію 20 нових продуктів у країні та сподівається скоро вийти на португальський ринок, але Сассано, спілкуючись із Euronews Health, був обережним у прогнозах.

“Ми є глобальною компанією, і коли країни розвиваються, ми підключаємося до цього процесу. Ми все ще чекаємо на Португалію, але це поки дуже маленький ринок у порівнянні з такими великими, як Австралія та Німеччина”, — сказав він, додавши: “Це дуже сумно, що доступу для пацієнтів немає, але я вірю, що ситуація покращиться”.

Стигма навколо канабісу Одна з тих, хто сподівається на це, — докторка Ана Ріта Андраде. Ввечері після роботи вона проводить онлайн-консультації щодо медичного канабісу у себе вдома на південь від Порту.

Вона — одна з небагатьох лікарів у країні, які мають медичні знання про канабіс. У 2019 році вона заснувала Канабклінік і консультує до 500 пацієнтів, яких часто направляють до неї колеги.

“Проблема в Португалії в тому, що лікарі нічого не знають про канабіноїди. Це все ще нова тема для них”

зазначила Андраде, говорячи про сполуки, які містяться в канабісі.

Доступні на ринку продукти не підходять більшості пацієнтів, зазначила експертка. Це думку поділяє Карла Діаш, голова Португальського обсерваторію з канабісу.

“Головна причина, чому канабіс в Португалії використовується так мало, полягає в тому, що лікарі не мають багато препаратів для призначення. Друга причина — відсутність різних складів та методів введення, а третя причина — це стереотипи, пов’язані з канабісом”, — сказала вона.

Під час зустрічі з Euronews Health Діаш була зайнята організацією третьої Національної конференції з медичного канабісу, запрошуючи фармацевтів, лікарів, фармкомпанії та студентів до медичного факультету Університету Коїмбри.

Нещодавно три нові продукти — ще один квіт та дві олії — отримали дозвіл на комерціалізацію в країні, що дає надію Діаш на підйом медичного канабісу в Португалії через п’ять років після його легалізації.

Лідер канабісу в ЄС Португалія наразі є другим за величиною виробником канабісу в ЄС. Щороку Міжнародна комісія з контролю за наркотиками (INCB) складає прогнози виробництва контрольованих речовин для медичних та наукових цілей за країнами.

У 2024 році португальська влада задекларувала виробництво 34 тонн медичного канабісу, що трохи менше, ніж у Іспанії з її 36 тоннами.

Луїш Мейрінюш Суаріш пропрацював понад 25 років у державному медичному регуляторі, а зараз консультує для Cannavigia, програмного забезпечення для прозорості канабісу.

Він вважає, що регулювання в Португалії правильно акцентує увагу на безпеці та якості, але шкодує через відсутність доступу.

“Мета закону про медичний канабіс полягала в тому, щоб дати можливість пацієнтам отримати доступ до ліків. Але поточні правила не здатні це забезпечити”

сказав він Euronews Health.

За словами експерта, Португалія може піти шляхом інших європейських країн, як-от Німеччина, де аптеки можуть продавати “магістральні препарати” або індивідуально підготовлені квіти та екстракти на основі медичних рецептів.

Інша проблема в ЄС — це відсутність “взаємного визнання” медичного канабісу. Хоча “традиційні” ліки можуть продаватися в інших країнах, якщо вони затверджені в одній, канабіс у цю процедуру не включено.

У лютому Європейська комісія зареєструвала громадську ініціативу, яка закликає до кращого доступу до медичного канабісу.

“Забезпечити доступ до медичного канабісу на основі наукових даних та досвіду пацієнтів і дозволити транспортування канабісу по всьому ЄС, щоб гарантувати повне право на здоров’я”, — йдеться в ініціативі, яка також закликає до легалізації рекреаційного використання — пункт, який був відхилений ЄС.

Якщо петиція збере щонайменше один мільйон підписів у семи державах-членах протягом шести місяців з моменту запуску, Європейська комісія розгляне законодавство щодо кращого доступу до медичного канабісу в Європі.

Leave A Reply

Exit mobile version